Bine aţi venit !

Mă numesc Gheorghe Ardeleanu şi vă invit să vizionaţi blogul meu !!!







Melozii Romanului

luni, 6 decembrie 2010

Mănăstirea Sfântului Nectarie din Eghina

     Mănăstirea Sfântului Nectarie din Eghina

     Mănăstirea Sfântului Nectarie, aflată în insula Eghina (Aegina), este o mănăstire închinată Sfântului Nectarie - sfânt recent al . Sfântul Nectarie este cel mai nou sfânt canonizat de către .


La Nectarie se ajunge cu autobuzul care pleacă din Eghina şi ajunge în partea opusă muntelui Palaiochora. Până în insula Eghina se ajunge cu vaporul ce face curse regulate.


 Mănăstirea Sfântului Nectarie se afla la o distanţă de aproximativ 6 kilometri faţă de oraşul Eghina. Biserica din Eghina - Catedrala Sfântul Nectarie - este una dintre cele mai mari şi spaţioase catedrale ortodoxe din Grecia.
Sfântul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei mănăstiri între anii 1904 si 1910. Începutul lucrărilor de ridicare a mănăstirii a fost rezultatul cerinţelor cu credinţa ale maicilor din zona. Mănăstirea a fost ridicată pe ruinele unei foste mănăstiri bizantine mai vechi.
Cu toate că în acel moment, Sfântul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat şi la ridicarea mănăstirii, cărând pietre, aranjând grădinile şi alte asemenea. Mănăstirea a fost ridicată din iubirea şi fondurile sale.
La acel moment, mănăstirea a fost închinată . După moartea Sfântului Nectarie, odată cu canonizarea acestuia, mănăstirea a primit şi un al doilea hram - cel al ocrotitorului şi binefăcătorului ei, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Moaştele acestuia se păstrează în interiorul mănăstirii, fiind puse spre închinarea pelerinilor ce vin cu credinţă la acestea.



    Sfântul Nectarie din Egina s- a născut la data de 1 octombrie 1846 la Silivri, în Tracia, şi a adormit în Domnul la data de 8 noiembrie 1920 la Atena. Sfântul Nectarie a fost episcop de Pentapole şi ctitor al mânăstirii "" din insula Egina.

 
 


     Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săraca de pe malul mării Marmara. Părinţii săi, Dimos şi Marie Kephala, i-au dat numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca să lucreze şi să se şcolească.
În anul 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie pleacă în insula Chios ca să predea ca învăţător. Aici devine călugar, cu numele de Lazăr, la 7 noiembrie 1876, în celebra mănăstire Nea Moni.
      Un an mai târziu a devenit diacon, apoi, prin generozitatea unui creştin bogat din insula şi cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut să-şi completeze studiile la Atena şi să obţină, în anul 1885, o diploma a Facultaţii de Teologie din capitala Greciei.


Tot în acest an, 1885, Sfântul Nectarie pleacă la Alexandria - Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Caţiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop de Pentapole (episcopie corespunzînd în acea vreme Libiei superioare) de către Patriarhul Sofronie, care l-a numit şi predicator, secretar partriarhal şi reprezentant al sau la Cairo.
Dar, dupa doar un an, a fost alungat din Egipt in urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se intoarca la Atena, singur, nebagat in seama, dispretuit, in mari lipsuri materiale. A ramas cativa ani predicator (1891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A ramas 15 ani in acest post ecleziastic.
In anul 1904, la cererea mai multor calugarite, a fondat manastirea "Sfanta Treime" din insula Egina, devenita azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxa.
In luna decembrie a anului 1908, la varsta de 62 de ani, Sfantul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras in manastirea sa din Egina, unde a ramas pana la .
A murit la data de 8 noiembrie 1920, in urma unui cancer de prostata care l-a chinuit un an si jumatate. A fost inmormantat in manastirea sa de catre ieromonahul iconar Sava, care mai tarziu a pictat prima .
In anul 1953 moastele sale au fost mutate intr-un mormant mai frumos. Pomenirea mutarii moastelor sale se face in ziua de 3 septembrie.
Cativa ani mai tarziu, la data de 20 aprilie 1961, Patriarhia a recunoscut cultul de care se bucura deja sfantul si l-a proclamat sfant al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.
Pentru mai multe imagini, vizitati Galeria foto: Nectarie din Eghina

Acelaşi articol pe http://www.crestinortodox.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu